Skrevet af Hanne Sten Hansen

DcH’s Eftersøgningstjeneste kan i år fejre 10-årsjubilæum, hvilket blev gjort i kreds 1 på behørig vis den 21. august 2018 i Fårup Sommerland.

Forrest fra venstre Sanne Asmussen med King, Søren Hegelund med Kandis, Hanne Sten Hansen med Troja.
Bagerst fra venstre Anette Rasmussen med Kenya og Balder, Brian Jensen, Knud Krebs med Callie, Anni Lundgreen med Alma, Børge Larsen med Frede, Stinna Jeppesen med Oscar, Tommy Johansen med Samson.

 

Det var de to gæve eftersøgningspiger Sanne Asmussen og Anette Rasmussen, begge fra Støvring DcH, der havde sørget for dette fine arrangement. Samtlige hundeførere fra kreds 1 og deres påhæng fik en invitation til at møde i Fårup Sommerland efter lukketid. Derudover var stifteren af Eftersøgningstjenesten, Peder Søndergaard, og tidligere politibetjent Poul Bech, som var med til at uddanne eftersøgerne, inviteret med som gæster.

Ankomst og informationer

Ved ankomsten fik vi kaffe, og Mesterbageren i Støvring havde sponsoreret kagemand med flot inskription på, så ingen kunne være i tvivl om, hvorfor vi var samlet. Under kaffen blev der givet informationer om, hvad der skulle ske. Vores påhæng fandt hurtigt ud af, at de ikke var inviteret med for ”sjov skyld”. De skulle agere kunder, der havde tabt genstande rundt omkring i parken. Så mens eftersøgerne kunne nyde kaffen i fred og ro, blev påhængene efter kortere kaffepause taget med ud til forskellige ”poster” i haven. Sanne og Anette overlader intet til tilfældighederne!

Hver ”kunde” fik udleveret en pose med seks genstande, og der var selvfølgelig taget fotokopi af disse, så der var tjekliste på, hvad der var lagt ud. ”Kunden” skulle så selv huske, hvor han/hun havde ”tabt” tingene. Blandt påhængene var der en rigtig kunde. Og når jeg skriver således, er det fordi, vi som eftersøgere meget ofte oplever, at kunderne slet ikke ved, hvor de i grunden har tabt deres ting. Og ”en sådan kunde” var med. Hun skulle tabe en halskæde og var overbevist om, at hun havde gået og svinget med kæden og pludselig fløj den fra hende, og hun var meget overbevisende om, hvor den var fløjet fra hende. Hunden, der kom til at søge efter hendes tabte halskæde ”gik helt død”. Og der blev tilkaldt assistance. Ikke mindre end fire forskellige hunde måtte opgive at finde halskæden – det viste sig så senere, at den var fløjet fra hende et helt andet sted :-), og den blev til sidst fundet helt tilfældigt.

Området som ”kunderne tabte” tingene i var vel på ca. 3000 m2 og mærket af med milebånd, så man som eftersøger vidste, hvor man skulle få hunden til at lede.

I gang med eftersøgningen

Vi fik alle 45 minutter til at eftersøge, hvilket også gav tid til at give hunden en tiltrængt pause indimellem. Efter 20 minutters søg havde Troja fundet fire udlagte genstande og i tillæg en Sofie-giraf tabt af en af Fårup Sommerlands rigtige gæster. Så var der pause. Herefter blev et ”dankort” ret hurtigt fundet. Sidste genstand var en nøgle, som var tabt ned mellem nogle brædder på togperronen. Det gav Troja lidt vanskeligheder, åbenbart blev færten kastet op mod stakittet, og hun blev ved med at søge med næsen højt i sky. Selv da jeg kunne se nøglen nede i sprækken og nærmest pegede på den, kunne hun ikke rigtig lokalisere den. Vinden kom ind under brædderne og blev ført et andet sted hen. Heldigvis er det sådan i Eftersøgningstjenesten, at det er ligegyldigt om det er hund eller hundefører, der finder tingene 🙂 Mange gange viser hunden, at der er et eller andet, og så er det som hundefører bare med at kikke godt efter i diverse sprækker og revner.

Bortset fra halskæden, som krævede assistance fra flere hunde, blev ”feltet” ryddet af den hund, der havde fået opgaven.  Da Tommys hund blev sat ind for at hjælpe til med halskædeopgaven, fik den ryddet gevaldigt op i brugte bleer. Vi blev enige om, at det dog var utroligt, at folk kunne få sig til at smide brugte bleer ud i buskene, når der var indtil flere skraldespande lige ved siden af.

Efter vellykket eftersøgning blev hundene belønnet med en pose godter i form af hundeslik og en smølfebamse. Alt sammen noget Anette og Sanne havde fået ind som sponsorgaver.

Så var det tid til aftensmad, der bestod af frikadeller, roastbeef, kartoffelsalat og pastasalat. Alle disse lækkerier var sponsoreret af Menu i Støvring.

En masse folk havde været i sving

Alt det praktiske og alle sponsoraterne havde Annette Rasmussen og Sanne Asmussen taget sig af.

Undertegnede havde taget sig af PR-delen. Desværre kunne TV2 Nord ikke deltage i arrangementet i Fårup Sommerland. Til gengæld kom de ud og lavede en optagelse i Lindholm DcH dagen før, og det blev – også dagen før – sendt på tv dels med reklame om, at der blev afholdt jubilæum i Fårup, og dels om hvordan man får fat i en eftersøgningshund, når uheldet er ude.

På selve dagen havde Brian Jensen fra Hjørring DcH sørget for mediedækning i Fårup Sommerland.

En fantastisk aften i Eftersøgningstjenestens tegn var slut alt for hurtigt, men vi var et par stykker, der havde svært ved at finde ud af haven, så det kunne være endt med en overnatning 🙂

Facts om Eftersøgningstjenesten

Fra Peder Søndergaard har jeg fået følgende oplysninger og facts om Tjenesten:

”Begrebet og funktionen ”DcH’s Eftersøgningstjeneste” startede i 2008 efter Landsmødet i marts 2008, hvor hovedbestyrelsen (HB) konstituerede sig, og jeg fik opgaven at være ansvarlig for etableringen af Eftersøgningstjenesten.

Jeg så dette arbejde som en ”belønning”, for her vil man komme i kontakt med hundeførere på landsplan, der er dybt engagerede i samarbejdet med deres hund. Én af de ambitioner som disse hundeførere har er, at de blot venter på at udfordringen skal dukke op.

Tjenestehundefører ved Aalborg Politi Poul Bech skulle undervise i det praktiske arbejde, når selve eftersøgningen foregik, herunder fært, termik, tilgang til selve eftersøgningen m.m.

Poul Bech har arbejdet som tjenestehundefører ved Aalborg Politi fra 1981 til april 2001 og har fra 1991 til 2001 været instruktør på politiets hundeskole. PB har en træningslederuddannelse, figurantuddannelse, voksenpædagogisk uddannelse og er desuden uddannet dommer i alle klasser indenfor PH. PB har haft tre tjenestehunde, der alle er mønstret i højeste klasse gr. 1.

Jeg selv tog mig af orientering om selve Eftersøgningstjenesten og driften af denne.

Fra 2009 til 2011 turnerede vil landet rundt og holdt kurser for hundeførere i Eftersøgningstjenesten. Vi var bl.a. i Holbæk, Vejen, Viborg, Herning, Hjørring, Oksbøl, Nørre Snede og Kalundborg og endte med at have undervist de ca. 160 hundeførere, vi efterhånden var blevet i tjenesten.

Efter 4 års arbejde med at få DcH’s Eftersøgningstjeneste løbet i gang, besluttede hovedbestyrelsen, at tiden var inde til, at tjenesten godt kunne bære et selvstændigt udvalg. Det blev vedtaget på landsmødet 2012, og herefter overgik det videre arbejde til dette udvalg. I dag ledes DcH’s Eftersøgningstjeneste på bedste vis af formand Olav Møller.”

Billeder fra dagen

Klik på første billede for at få billederne vist i stort format.